23 december

Söndag. Dagen före julafton. Efter att ha shoppat julklappar i tre dagar i rad är jag helt slut. Men det har varit kul också. Är både roligt och ansträngande att fundera ut julklappar, men det jobbigaste är när man är ute i sista minuten (tillsammans med alla andra). Folk blir ju som galna i juletider och sista-minuten-shopping är mest en blandning av julklappsprat, knuffanden och ursäktanden. Men tyckter trots allt om julyran ändå.
Det är äntligen lov! Invigde det med middag på fridays i fredags med Sanna, Mia o Anna. Hur mysigt som helst. Har just haft gäster så jag har druckit glögg, provsmakat julskinka och funderat på julrim med Jonathan. Har tro det eller rim till alla julklappar. Halleluja. Har faktiskt julkänsla för en gång skull! Ska allt behålla den till imorrn! Julfirande med familjen vankas. Kan inte låta bli att känna mig töntig i allt julande hit och dit. Tröstar mig med att jag inte är den enda som vill ha en så julig jul som möjligt. Julen är allt en konstig blandning av glödje och nostalgi. Kan inte låta bli att förundras. Hoppas alla får en jättebra dag imorrn!

GOD JUL!


Juletider

Första advent kom som ett stjärnfall till svenskarna och uppfyllde önskningarna om att julen snart ska komma, så att det för i helvete någon gång kan bli sommar och varmt igen. Eller så att det för de mer positivt lagda kan bli ledigt, julfirande, tomtar och klappar. Ställer mig någonstans mittemellan. Här hemma blev det fart på familjen och det kom fram röda gardiner, julstakar, julstjärnor och hyacinter. Och glögg såklart. Lucia var det häromdan, och det enda juliga jag har gjort hitills i år (förutom att dricka glögg och gå på julkonsert) var att gå upp på morgonen och äta lussebullar och peppakakor, dricka varm choklad med vispgrädde och titta på luciatåget på tv. En tradition sen jag var liten.

Har inte köpt en enda julklapp jag. Som vanligt. De senaste veckorna har jag haft fullt upp med annat. Vet inte vad som hände med konsten att ta det lugnt. Allt i skolan har enligt den alltid lika välgjorda planeringen sparats till de sista veckorna innan jul och no way att jag har hunnit med allt. Fick en riktig panikattack i skolan i fredags. Alltså ingen hjälp-jag-har-en-fläck-på-tröjan-panik, utan en riktig panikattack. Jag antar att den där stresshanteringskursen fungerade alldeles utmärkt för mig =) På fredagskvällen gick jag iallafall på julbord med jobbet. Tar tillbaka det där om att jag inte gjort något juligt i år. Kom hem ganska så dragen inte alltför sent eftersom jag inte följde med dom andra ut, utan var duktig och stannade hemma för att bota min utbrytande sjukdom som naturligtvis kommit mitt i julrushen. Hade otroligt trevligt på julbordet iallfall!

Läste en artikel i någon tidning för nån vecka sen om hur man ska lyckas i livet, vad som är "inne" och "ute" i hur man ska vara. Artikeln gällde förmodligen äldre människor än mig, men jag gissar att yngre människor like me också känner sig lite påverkade. Lyckligtvis stämde kanska mycket positivt in på hur jag är. Jag är allmänbildad, går inte i kyrkan varje söndag och har inte svart hemhjälp (eller barnflicka heller för de delen). Och jag kände mig ganska så duktig ända tills jag kom till att man tydligen inte ska vara singel och inte heller gå i terapi. Två trappsteg ner på "statusstegen" för min del då.

Har idag, söndag tredje advent, inte pluggat så mycket alls eftersom jag är halvt tvingad att ta det lugnt och har därför knappt pluggat till nåt till veckan som kommer. Får se hur det går. Har idag istället roat mig med att gå runt och hosta och nysa, och även med att omorganisera i garderoberna eftersom jag fått en ny och därför äntligen får plats med alla kläder. Hoppas att jag inte är alltför sjuk för att gå till skolan imorrn. En vecka kvar till jul iallfall. Ser fram emot julafton och julmys. Ärligt talat!

God jul i förskott!


Konsten att ta det lugnt

Har haft en helvetisk vecka. Hur mycket plugg som helst. Och meningen var att jag skulle få sova ut på fredagseftermiddagen, men så blev det självklart inte. Firade iallafall trots min trötthet sannie i fredags, blev middag och utgång, och igår gick jag upp halv sex och åkte på tävling. Hade skitkul på tävlingen ändå, och det gick jättebra för väsby! Sen kom jag då hem igår från tävlingen och var helt slut. I vanliga fall hade jag gått ut och festat ädnå, men igår stannade jag hemma. Och det var skönt. För en gångs skull kände jag på riktigt att jag inte orkade och satt hemma och slappade hela kvällen. Umgick med mamma och pappa. Tittade på "På spåret" (otroligt nog)och "Troja" och chillade i soffan. Gjorde sånt som jag aldrig har tid att göra. Laddade ner musik. Gick och la mig tidigt. Har inte haft en sån kväll på otroligt länge. Det var något jag hade glömt bort, konsten att ta det lugnt.